Galleria Kasvihuone on rakennettu kierrätysmateriaaleista

 

Galleria Kasvihuone -hankkeen lähtökohtana ovat Lauri Jäntin roskalavalta, Helsingin Kruununhaasta vuonna 2016 löytämät ja pelastamat ikkunat. Ensin ikkunat löysivät tiensä Laurin Mariankadulla sijainneen vuokra-asunnon väliseinäksi ja syyskuussa 2020 Lönnrotinkadulle suuntautuneen muuton myötä ne tulivat uusiokäyttöön Galleria Kasvihuoneen materiaaliksi.

Kierrätysikkunat muodostavat suurimman osan Galleria Kasvihuoneen seinien pinta-alasta. Ikkunoiden määrä määritti kasvihuoneen koon ja asetti lähtökohdan kaikelle muotoilulle.

Kasvihuoneessa ikkunat ovat ruuvattu kiinni runkoon, joka on rakennettu väliseinätolpista. Myös tolpat ovat suureksi osaksi kierrätettyjä.  Osa on peräisin samaisesta väliseinästä ja osa samassa osoitteesssa sijainneesta parvesta. Osa väliseinätolpista oli ostettava uusina.

Kasvihuoneen muut puuosat (levyt ja listat) ovat löytöjä rautakaupan puuosaston silppulaarista ja roskiksesta.

Kasvihuoneen katto on rakennettu polykarbonaattilevystä. Sopivan kierrätysmateriaalin puutteessa ostimme levyt uusina. Myös rakennuksessa kätetty pienrauta (ruuvit, pultit, mutterit & saranat yms.) on uutena ostettuja.

***

Kasvihuoneen on rakennettu niin, että seinät ja katto muodostavat itsenäiset moduulit, jotka voidaan helposti purkaa ja koota uudelleen. Lisäksi Kasvihuone on rakennettu pyörien päälle, joka mahdollistaa sen helpon siirtelyn kaupunkitilasta toiseen. Rungon alapinnnan ja kadun välinen renkaan levyinen rako on tiivistetty kumimatolla, joka estää lämmön karkaamisen sekä tuulen tuiverruksen.

 

Kasvihuone rakentui muutaman päivän intensiivisenä urakkana, jossa ystävät ja naapurit olivat korvaamaton apu. Korvaamaton oli myös vanhoista Emmaljunga -lastenrattaista muokattu työasema.